Städning med husdjur

Städning med husdjur

Alla som någon gång har haft ett husdjur med päls vet att det erbjuder en särskild utmaning när det kommer till städningen. Har man hund kommer man oundvikligen att få in mer smuts och grus än man någonsin skulle dra in på egen hand, och även om man har en innekatt som aldrig sätter sin fot utomhus kommer man att ha problem med katthår som fastnar på allt och alla. Här tänkte vi därför tipsa om knep som kan göra det lättare att städa undan spåren efter ens husdjur, och även förebygga att smutsen kommer in överhuvudtaget.

För att åstadkomma det sistnämnda krävs att man har en liten tvättstation i miniformat i hallen. Har man utekatt ska man undvika att ha kattlucka om man vill kunna kontrollera den smuts som kommer in. Har man hund är det inte ett problem, eftersom huden kommer och går samtidigt som en själv. Det man ska se till att göra så fort katten eller hunden kommit innanför dörren är i båda fallen att torka av tassarna och magen med en trasa eller handduk. Om det har varit en lerig dag kan man också behöva skölja av tassarna provisoriskt, till exempel i en liten balja med ljummet vatten. Genom att på detta sätt förhindra att majoriteten av gruset och smutsen ens kommer in, kommer man att bespara sig själv många extra våttorkningar av golvet.

Håren går dock inte att komma undan. Både katter och hundar fäller hår, somliga i omgångar, andra mer eller mindre hela tiden. Man får därför förlika sig med tanken på att man kommer att behöva dammsuga oftare när man har husdjur. Något man däremot inte behöver finna sig i är hundhår eller katthår som fastnar i soffan eller i mattan, och inte går att få bort hur mycket man än gnuggar med dammsugarmunstycket. För sådana hår finns ett hemligt vapen som gör städningen betydligt lättare: gummihandskar. Genom att gnida med handen (iklädd handsken) över soffan eller mattan kommer man att samla ihop håret till en liten tuss, som man sedan lätt kan plocka bort och slänga i soporna.

Genom att hålla sig till dessa regler och knep kan man hålla undan relativt väl efter sina husdjur. Allt ställs dock på sin spets när det är dags att flytta, och man ska göra rent hemmet totalt. Om man vill göra sig själv en tjänst i det läget så anlitar man hjälp från en flyttfirma, som kan assistera med packningen, lastningen och frakten av ens bohag. På det sättet får man mer tid och energi över till flyttstädningen, och kan göra ett ordentligt arbete med att städa undan några år av uppbyggda pälshögar och ingrodd smuts.