Städning före och efter ett barnkalas

Städning efter barnkalas

Städning före och efter ett barnkalas

Att förbereda och att ha ett barnkalas är hur roligt som helst. För barnet. För den vuxne innebär ofta städning före och efter ett barnkalas en hel del arbete och stress. Hur kan man göra för att

Före barnkalaset behöver man städa

förenkla kalaset och få mer skoj, men mindre stök? Med några smarta knep går kalaset som en dans utan att du behöver ägna två dagar åt att städa. Har du det stökigt hemma kan du helt enkelt stänga dörren till några rum och bestämma att kalaset hålls i vardagsrummet eller köket. Städa där, i hallen och toaletten och strunta i resten. Lägg en pappersduk på bordet som du efteråt enkelt knölar ner i en sopsäck och slänger tillsammans med matspill och servetter.

Tårta tillhör förstås kalas. Du kan köpa färdiga tårtor eller baka själv. Att använda tårtoblat ger personliga och vackra tårtor med motiv som barnen älskar. Eller gör det enkelt för dig och köp en färdig kladdkaka, vispa grädde och ställ fram tillsammans med jordgubbar, strössel och saft. Kalas behöver inte vara mer avancerade än så och du slipper en massa disk från tårtbaket. Ett annat knep att förenkla kalaset är att ha det i en hyrd lokal. Du behöver då bara städa efteråt och den städningen brukar gå ganska snabbt eftersom det är lättstädade ytor och inte så många prylar. Dekorera med ballonger och serpentiner, det räcker för att ge en kalaskänsla. Utomhuskalas gör städningen ännu enklare. På vintern kan du grilla korv och åka pulka, på sommaren leka lekar på en äng eller i en park. Är det riktigt varmt och barnen är simkunniga, alternativt att föräldrarna är med, kan du ordna ett strandkalas. Tänk sandslottsbygge, melonskivor och fruktsallad, iskall saft och kanske vattenkrig. Ytterligare ett sätt att slippa undan städningen är att ha kalaset på ett lekland, ett museum eller kanske på en lekplats.

Sänk kraven på barnkalaset

Utomhuskalas minimerar städningen

Vi vuxna har en tendens att tro att alla kalas ska vara så speciella och avancerade. Helst ska man ha SM i magi och trolla för barnen. Egentligen är de flesta barn nöjda med vanlig varmkorv i bröd, glass i en strut och att leka klassiska kalaslekar som hoppa säck, sätta svansen på åsnan och kurragömma. Gör inte kalaset mer krångligt än det behöver vara. Minimera städningen både före och efter kalaset, eller anlita städhjälp om du har råd med det. Ditt hem behöver inte vara som i en inredningstidning. Barnen är nöjda bara köksbordet är rent och golvet har plats för lek och spring. Vill du helt slippa undan städningen är det bättre att ha kalaset utomhus. Förvisso finns risken för dåligt väder, men ha alltid en plan B där ni till exempel kan gå in under ett tak och komma undan regn och rusk. Skriv i inbjudan att man bör klä sig efter väder eftersom ni ska vara utomhus. Ett skogskalas med en hemgjord äventyrsstig är spännande även om det är lite ruggigt ute och ett vinterkalas med en eld att värma sig vid är nog så mysigt.