Städa i pappershögarna

Städa i pappershögarna

Ett rent och städat hem är viktigt ur många aspekter. Den kanske viktigaste är att ett ostädat hem så småningom kan bli en hälsofara på grund av bakterier och skadedjur. Ligger för många saker omkring på golvet riskerar man även att snubbla på dem. Men ett städat hem sänker också stressnivån. Rena ytor är harmoniska att titta på, och man sparar mycket tid och energi på att ha var sak på sin plats så att man snabbt hittar det verktyg, det köksredskap eller det viktiga papper man behöver just då.

För varje område i ett hem finns smarta tips att ta till för att få bättre ordning hemma snabbt. Det är en bra början, men ska man få ordning på djupet är det viktigt att angripa varje område, ett i taget.

Oordning på grund av papper

Pappershögar är något som uppstår i nästan alla hem. Dessa kan bestå av många olika saker, men orsakerna till att de uppkommer är oftast att en del papper är sådana som man måste eller vill spara och som då ska sorteras eller omhändertas på något sätt. Samtidigt sker ett ständigt inflöde av papper i form av post, reklam och räkningar, och om man har barn, även teckningar från förskola, fritids eller skola. Det är inte alltid man har någon bra plats för dessa papper, eller ens vet vilka man ska spara.

Skapa plats för olika typer av papper

En första åtgärd man kan vidta för att börja få ordning på pappersflödet är att skaffa en rutin för att minska inflödet och uppbyggnaden av högar. Sätt upp en skylt med ”nej tack till reklam” på postlådan. Sortera posten regelbundet och släng ovidkommande papper i pappersinsamlingen direkt (ha en kasse redo för detta).

De papper som ska sparas sätter man in i pärmar med etiketter och register. För att göra det hela roligare, lättare att hitta och prydligare kan man skriva ut etiketter till pärmarnas baksida. Vilka pärmar som behövs beror lite på, men några tips på pärmar som brukar behövas är Bank och kontoutdrag, försäkringar, skatt och deklaration, kvitton och bruksanvisningar. Betyg, anställningspapper och eventuella lönespecifikationer kan också vara bra att ha en egen pärm för.

Även barnteckningar går utmärkt att förvara i pärmar. Skriv namn och datum på teckningen och gärna vad barnet själv säger att teckningen föreställer om det är ett litet barn som ritat. Det är roligt att ha en fantasifull beskrivning av något som bara ser ut som en streckgubbe och en boll.

Teckningarna sätter man först in i en plastficka med hål på sidan, så att man inte behöver slå hål i själva teckningen. Är teckningen i ett större format än A4 finns större pärmar/mappar att köpa.