Rengöring av mattor

Rengöring av mattor

De flesta trivs allra bäst i ett rent och prydligt hem. Något man ofta struntar i att städa, eller helt enkelt inte vet hur man ska hålla rent, är mattor. Ju större mattorna är desto krångligare blir det ofta att hålla dem rena. En riktigt stor vardagsrumsmatta är svår att slänga in i tvättmaskinen, medan en mindre badrumsmatta ryms utan problem inuti tvättrumman och därmed blir också de mindre mattorna sådana som rengörs oftare. Det går dock att också se till att hålla de större modellerna rena och det kommer med många fördelar. Bland annat blir inomhusluften renare eftersom det inte ligger kvar damm i mattan som förpestar luften, dessutom blir mattornas livslängd mycket längre om man med jämna mellanrum ser till att genomföra en noggrann rengöring. Det finns flera olika metoder för att rengöra mattor, och i den här texten kommer vi ta upp ett par av dem som gör mattan skinande ren.

Såhär kan man rengöra en matta

När det är dags att göra mattan ren ska man alltid börja med att damma av den. Det kan man göra genom att hänga upp den och piska den med en speciell mattpiska. Det är viktigt att det här arbetet utförs utomhus eftersom dammet annars kommer sprida sig inomhus för att sedan landa på de övriga möblerna. Vill man rengöra mattan mer noggrant än att bara göra den fri från damm finns det ett sätt som klår alla andra: det går att rengöra mattor med snö. När man rengör en matta med snö ska man börja med att säkerställa att snön är helt ren. Därefter placerar man ut mattan på snön och skyfflar ett lager snö ovanpå. Mattan ska ligga täckt av snö i ett par minuter före man tar bort den och borstar av snön. Den här metoden är allra mest effektiv på mattor av naturmaterial, men går med fördel att använda på de flesta mattor. Det allra bästa med den här metoden är att man inte behöver blöta ner mattan med några tvättmedel som är svåra att få bort, men resultatet blir minst lika bra.

Anlita ett proffs

Behöver man en riktigt grundlig rengöring av en matta, till exempel om man spillt drycker på den eller om den har många gamla fläckar, kan det hända att man behöver ta hjälp av ett riktigt proffs. Det går naturligtvis också att göra det om man helt enkelt inte orkar tvätta mattorna själv. Runtom i Sverige finns det många tvätterier som utför den här typen av uppdrag men också privatpersoner kan vara till hjälp. Råkar det vara så att man själv är en hejare på städning kan man till och med själv välja att söka jobb inom den här typen av uppdrag. Det finns flera tjänster på Netjobs inom städning som man kan välja att söka, eller också kan man använda sig av jobbannonserna på sidan för att se vilka företag som erbjuder den här typen av tjänst. Det är ett enkelt sätt att hitta ett pålitligt företag för alla som inte vet vart man ska vända sig med dylika problem.