Städa utomhus

Städa utomhus

Under de varma månaderna är det mycket tid man spenderar utomhus, inte minst om man har villa med trädgård. För att hålla trädgården och uteplatsen fin krävs det regelbundet underhåll året runt. Att städa utomhus kan därför innefatta både att hålla gräsmattan fri från kvistar och löv, att hålla stenläggningar fria från ogräs och att hålla efter områden som altaner och andra uteplatser. När det kommer till löv och kvistar är det faktiskt rekommenderat att man låter dem ligga i trädgården fram till våren. Det isolerar nämligen gräs och växter mot vinterkylan och blir även till mat för olika djur.

Tvätta och skura utomhus

När man städar utomhus är det viktigare än någonsin att bara använda naturliga rengöringsmedel, annars kan kemikalier och miljögifter hamna i naturen och skada växter och djur. Ska man tvätta fönster utomhus är varmt vatten blandat med en matsked vodka och en deciliter ättika utmärkt att använda. Det blir rent och det blir inga fläckar efteråt. Har man trägolv som ska tvättas av, till exempel vid altanen, kan man också använda sig av denna lösning. Observera att den aldrig ska användas på sten. Vanlig grönsåpa är också ett miljövänligt rengöringsmedel som verkligen är allsidigt. Tvätta av utemöbler, golv, fönsterkarmar, väggar och spaljeer med en svamp doppad i grönsåpa och hett vatten. Har du stenplattor som ska tvättas av använder du med fördel en högtryckstvätt.

Fixa i trädgården

En liten ansträngning kan göra stor skillnad när det kommer till trädgårdsarbete. Plocka undan saker slängda över gräsmattan, plocka bort grenar, kvistar och löv samt ta bort lite ogräs från rabatterna för att skapa ett välstädat intryck. Ett tips för att göra trädgården mer lättstädad är att sätta dit ett förråd där du kan förvara alla trädgårdsredskap. Ett litet skjul där man kan ställa in gräsklippare, spadar, slangar och lövsäckar är en ovärderlig hjälp om man vill ha det lättåtkomligt. Eller varför inte investera i ett större skjul så att ena halvan kan göras om till ett fint uterum? En välstädad trädgård och uteplats är en plats där man gärna stannar till och njuter lite extra. Det är inte svårt att städa upp ute och resultatet är så värt det.