Städning när man blir sjuk

Städning när man blir sjuk

Att städa kan vara nog så jobbigt när man är frisk. Ju större bostad och ju fler saker man har, desto jobbigare blir det generellt sett att städa. Om man blir sjuk eller skadar sig blir det än svårare att hålla rent. Många gånger orkar man helt enkelt inte med sitt hem och det blir bara smutsigare. Till slut vänjer man sig och man ser helt enkelt inte den smuts som har bildats. Men hur kan man underlätta städningen vid en sjukdom eller skada?

Anstränga sig vid sjukdom

Överlag bör man inte anstränga sig när man är sjuk. En enkel förkylning är nog för att man ska ta det lite lugnt. Lättare städning som att damma är inte farligt men man bör inte göra tunga lyft eller överanstränga sig. Ett par dagar gör det inget om man väntar med städningen. Kanske räcker det med att bara sopa bort den värsta smutsen istället för att ta dammsugaren.

Att städa när man har ont

Om man drabbas av en sjukdom som är mer långvarig och som gör att man har ont när man rör sig kan det bli svårt att sköta städningen. Personer med artros kan få flera tips på hur man underlättar på sajten https://www.artros.org men det är inte bara den sjukdomen som kan skapa besvär. Även sjukdomar som EDS och PPP kan göra att man får ont i leder, händer och annat. Det kan gå att städa när man har ont om man tar det lite lugnt. Det kan helt enkelt vara så att man får dela upp städningen på flera dagar.

Underlätta städningen

Om man är sjuk eller skadad kan det vara bra att underlätta städningen. Man kan be att anhöriga hjälper till med det. Man kanske kan ta bort saker som står i vägen, prydnadssaker kan ställas undan och så vidare. Man kanske kan höja vissa möbler och det kan underlätta en hel del. Det kan också vara bra att se över vilka städredskap man egentligen har. Istället för att gå omkring med en dammtrasa kan en dammvippa av ett lätt material fungera bättre. Man kan också använda sig av en mikrofibermopp istället för att dammsuga. Sedan sopar man upp den smuts som moppen inte kan ta upp. Sedan går det lätt att våttorka med en mopp.

Få hjälp med städning

Om man absolut inte kan städa på egen hand, eller om man inte orkar kan det vara bra att be om hjälp med städningen. Kanske kan man göra lite själv och sedan få hjälp med till exempel dammsugning, tvätt och disk. Antingen kan hemtjänsten i den aktuella kommunen hjälpa till, eller så kan man betala en städfirma för att få hjälp med en del saker.