Städa mer miljövänligt

Städa mer miljövänligt

Det går inte att sticka under stol med att den senaste trenden helt klart är att vara mer miljövänlig. Den här trenden kan man se när det kommer till konsumtion av till kläder, men även när det gäller inredning och hur vi lever i vår vardag. Vi källsorterar mera och återbrukar det vi redan har hemma. Att handla second hand och på loppmarknader har blivit en hobby för många och det är naturligtvis bra. En trend som går ut på att ta hand om miljön kan aldrig slå fel, eller hur?

Vi vistas i våra hem nästan varje dag och det leder naturligtvis till att det blir en hel del smuts. Kanske barn och husdjur drar in halva skogen och hela sandlådan eller så är det du själv om ständigt glömmer mobilen och behöver springa in med skor på. Vi måste se till att hålla våra hem rena och fräscha för att vi ska må bra, men hur kan man göra för att bli mer miljövänlig när det kommer till städning?

Tipsen som gör din städning mer miljövänlig

Tittar du i butikshyllan kommer du att hitta mängder med olika rengöringsmedel och alla är de för olika ändamål. I de allra flesta fall så har du redan miljövänliga rengöringsmedel hemma i ditt eget skafferi.

1. Golvrengöring

Ett smutsigt och gammalt golv kan dra ner hela ditt hem. Är golvet väldigt skadat kan det vara läge att köpa nytt golv av hög kvalitet och som håller länge. Alla typer av golv måste dock underhållas för att de ska hålla sig fräscha. Du kan göra ett alldeles eget allrengöringsmedel med hjälp av 10 droppar citronjuice och 20 droppar av så kallad tea tree-olja. Blanda detta med 1 dl vatten och du har ett riktigt bra och skyddande medel för dina golv.

2. Diskbänk och allmänna ytor

Vill du ha ett bra rengöringsmedel till din diskbänk eller andra tåliga ytor? Ta då fram en blomspruta och blanda hälften vatten och hälften ättika. Spruta på medlet och låt det sedan verka en stund innan du torkar av med en ren trasa eller hushållspapper.

3. Ren mikrovågsugn

I mikron kan det blir både smutsigt och finnas massa ingrodda gamla matrester. Dessa löser du enkelt upp genom att ställa in en skål med vatten där du har pressat ner juicen från en citron. Kör på i full effekt några minuter och därefter är det bara att torka rent.

4. Ren och snygg spis

Spisen kan lätt bli väldigt lortig och här bäddar det för både fläckar och inbrända matrester. Genom att strö på lite bakpulver på alla de ytor som är smutsiga och därefter hälla på ättika kan du få bort allt i ett nafs. När du häller på ättikan kommer det börja att fräsa. Det är nu smutsen luckras upp. Låt det verka tills det slutat bubbla och skölj sedan med vatten.