Olika former av städning

Olika former av städning

Städning är en sådan sysselsättning som i regel alla måste utföra någon gång ibland. Det kan handla om en så enkel sak som att plocka undan lite hemma. Ju större hem man har, desto längre tid tar det i regel att städa. En sak som kan vara bra att tänka på är att det finns olika typer av städningar. Vissa behöver utföras oftare än andra för att hem, kontor och andra platser ska vara fräscha att vistas i.

Få hjälp med städningen

Om det är så att man inte har det så lätt med städningen och andra sysslor i hemmet kan man anlita ett företag som utför hemstädning i Botkyrka för att få lite avlastning. När det gäller till exempel veckostädning kan ibland också hemtjänst hjälpa till om man har sådan.

Veckostädning

Den städning som utförs allra oftast i svenska hem är antagligen veckostädningen. Man använder lite väldoftande rengöringsmedel för att få hemmet att bli rent och för att det ska lukta bättre. Vid en veckostädning koncentrerar man sig i regel på att damma av synliga ytor och bänkar. Man dammsuger golven och våttorkar dem. Mer gör man i regel inte vid en veckostädning.

Storstädning

När det gäller storstädning är städningen betydligt mer omfattande än vid en vanlig veckostädning. Hur mycket man väljer att städa är väldigt individuellt. Många väljer att städa ur skåp, rensa garderober och en hel del annat. Andra gör en vanlig veckostädning men dessutom dammar de alla prydnadssaker, mattorna skakas, filter i diskmaskin, fläkt och tvättmaskin med mera görs rent och möblerna städas.

Kontorsstädning

En städversion som i regel inte förekommer i hemmet är kontorsstädning, utan det sker i regel på större kontor. I regel är det företag som utför kontorsstädningen för att personalen på kontoret ska slippa lägga tid på det.

Flyttstäd

En annan variant av städning är flyttstädning och den utförs om man ska flytta ifrån en bostad man hyrt eller sålt. En flyttstädning är mer omfattande än en storstädning och det är lätt hänt att man missar saker som sedan får göras om. Det finns också en risk att hyresvärden eller den som ska flytta in i bostaden kräver ekonomisk ersättning på grund av att städningen inte är bra utförd. Vid en flyttstädning ska allt göras rent. Det innebär avfrostning av kyl och frys, rengöring av ugn och av alla golvbrunnar i bostaden. Dessutom ska man dra ut diskmaskin, spis, kyl och andra vitvaror för att rengöra deras sidor, baksidor och under dem. Även lysrör ska kollas över så att de verkligen fungerar, och dessutom ska hållare och annat vara rent. Man måste också rengöra ovanpå och inuti skåp, alla lister i bostaden och samtliga fönster ska putsas ordentligt.