Städning och ergonomi

Städning och ergonomi

Det finns många knep att ta till för att öka ergonomin när man städar. Idag är det alldeles för många som använder kroppen på fel sätt, vilket kan ge skador i det långa loppet.

Ett av de vanligaste misstagen är att man böjer på ryggen, istället för benen. I en stressad situation tänker man sig troligtvis inte för och böjer ryggen framåt istället för att sätta sig ner på huk. Även vid tunga lyft är det benen och inte ryggen ska arbeta.

Är man en av som som inte använder kemikalier utan väljer miljövänlig städning, bör man skydda sina händer mot medel och väta. Vatten och hud har väldigt olika PH-värden, vilket betyder att även vatten kan orsaka eksem eller mycket torr hud i det långa loppet. Diskhandskar är inte dyra och är ett mycket bra sätt att undvika slitage på händerna.

Ett sista tips är att man jobbar så nära kroppen som möjligt. Rör dig runt i rummet och välj hellre att ta två steg framåt än att sträcka ut armen för att nå en yta. Belastningen på kroppen blir tyngre och tyngre ju längre ifrån man har redskapen och detta går lätt att undvika.