Spara tid och energi – städa effektivt

Spara tid och energi – städa effektivt

Att städa själv är egentligen inte så svårt och jobbigt som det bestämt känns varje gång. Det allra vanligaste är att man underhåller med att småplocka dagligen och sedan ta en lite större städning varje eller varannan vecka.

För att städningen ska bli så effektiv och rolig som möjligt är det viktigt att man städar på rätt sätt. Idag är det alldeles för många som dessutom inte tänker på ergonomin, vilket i sin tur gör städningen ännu mer obekväm och man drar sig gärna för att utföra den. Det första du bör se till är alltså att ha redskap som är i rätt material och inställda på rätt nivå, t.ex. när det kommer till golvmopp eller dammsugare.

Att ha rätt typ av medel är också väldigt viktigt för att slippa flammiga ytor eller att man behöver lägga alldeles för mycket energi på att gnugga fläckar man enkelt hade kunnat få bort. De lokala mataffärerna brukar kunna erbjuda ett mycket bra utbud av olika städprodukter och medel som passar till vardagen. Vissa är bättre än andra och därför gäller det att prova sig fram för att se vilket som passar bäst. Här gäller det dock att vara försiktig så att man inte använder ett starkt medel på känsliga ytor. Har man bott i sitt hem länge, känner man troligtvis till vad som fungerar bäst. Är man däremot nyinflyttad är det inte ovanligt att fel produkter kan komma till användning. Vid osäkerhet bör man alltid använda sig av miljövänlig såpa. Såpa är ett mycket milt men effektiv rengöringsmedel som passar nästan överallt, från rengöring av smutsiga ugnar och ugnsplåtar till fönsterbrädor i Gotlandsmarmor.

Ett mycket vanligt misstag hos många familjer är att man småstädar i flera rum samtidigt. Gäller det att samla disk från olika rum är det en annan sak och något man bör göra för att få in allt i köket på en gång. Därefter ska man enbart fokusera på ett rum i taget. Kök och badrum är det utrymmen som nog ingen föredrar att ta hand om. Köket är vanligtvis fullt med fläckar eller matfett och badrummet är generellt inte en trevlig plats att rengöra. Börja i dessa rum så har du fått den värsta biten överstökad och resten av rummen kommer gå som på räls.