Så gör du städningen roligare

Så gör du städningen roligare

Få är väl de som tycker att det faktiskt är roligt att städa. Visst är det roligt att se resultatet när man är klar, men själva akten att städa är det få förunnat att faktiskt finna glädje i. Men även om städning är ett tråkigt måste för de flesta finns det inget som säger att man inte kan försöka liva upp en jobbig syssla och göra den lite roligare. Här kommer några tips på hur man kan göra städningen roligare, som i alla fall vi tycker funkar!

Många arbetar till exempel bättre och tränar bättre när de lyssnar på musik som de tycker om, och städning är inget undantag. Sätt därför på en riktig partylåt på högsta volym, som du kan dansa till samtidigt som du dammsuger, städar duschen eller bäddar – du kommer att märka att sysslan går betydligt snabbare än om du bara hade gjort den rakt av.

Något som kan kännas motigt när man ska börja städa är att det ofta är krångligt bara att ta fram och ställa tillbaka alla städattiraljer, som dammsugare, moppar och sprayflaskor. Man kan därför göra sig själv en stor tjänst genom att skapa ordentlig struktur i städskåpet. Sätt upp extra hyllor om det behövs, skaffa en hängare för dammsugarslangen, och se till att det är lätt att komma åt alla flaskor. Då kommer i alla fall inte förberedelserna inför att städa kännas så betungande – kanske kommer man till och med att tycka att det är kul att öppna städskåpet, och se hur fint det är där inne.

Det är inte bara i städskåpet som det är bra att ha struktur, utan även när det gäller städschemat. Om man till exempel bestämmer att man ska utföra en viss syssla på en viss dag, och sedan håller sig till det, kommer man att slippa känna ångest över att man hela tiden skjuter upp städningen. Det kanske inte gör städningen roligare, men det kommer i alla fall att göra den mindre ångestladdad, och man kan efteråt ha tillfredsställelsen att sätta en bock i sin kalender för att man klarade av det man hade planerat.

Om man är en tävlingsmänniska kan ett perfekt sätt att göra städningen roligare, samtidigt som den går snabbare och blir mer effektiv, vara att sätta upp små utmaningar för en själv, till exempel att man ska plocka ur diskmaskinen på en viss tid (och försöka slå sitt rekord nästa gång). Kanske kan man också tävla mot sin sambo eller roommate, och ha ett pris i slutet av varje månad för den som har städat snabbast, som att bli bjuden på middag eller att få välja film under nästa filmkväll.

Ibland hjälper det dock inte hur bra musik man än har, hur mycket man än utmanar sig själv och hur mycket struktur man än har på städningen – det känns bara övermäktigt. Ett sådant tillfälle kan vara när man ska flyttstäda, och utöver den vanliga städningen måste ta tag i att torka ur skåpen, städa bakom kylskåpet och göra rent in i minsta detalj. Då kan man faktiskt ”fuska”, och anlita en städfirma som hjälper till med flyttstädning. Du kan till exempel få hjälp med flyttstädning i Landskrona och många andra svenska städer på Qleano.se.